Godi Shev/Sweet Sev/Gud ki sev/Gur pare
Introduction:
Godi shev is traditonal sweet recipe of India. This is recipe made up from Besan and Jaggery. Godi shev is the Maharashtrian name of this recipe. This is also Known as Gud pare in hindi language. This recipe we get to eat during the jatra and food festivals in India. This recipe is very simple to make. Very less ingredients are required for this recipe.
How to make Sweet Sev |How to make Besan Gud Sev
Ingredients:
Gram flour - 1 cup
Jaggery - 3/4 cup
Baking powder - Pinch of
Food color - 1/4 teaspoon
Preparation Time : 30 Minutes
Procedure:-
Take chickpea flour, pour 2 tbsp hot oil in it and pinch of baking powder. Add water in small portions and make a soft dough.
Grease your hands with oil and make soft dough.Cover and keep it aside for 10 minutes to set. Make a sev like shape with the dough.
Meanwhile turn on flame, put oil to heat for frying sev Check the oil by dropping a little dough in it. Oil is hot. Put as much sev to fry, as they fit in the wok.
Put the sev in a plate.
To make jaggery syrup. Add 1 tsp ghee to the pan add 1 cup crumbled jaggery to it, add 1/4 water and melt it on low flame.
Reduce flame. add food color in the jaggery stir for a while. Let it thicken to syrup
Put sev into it and stir for while. Coat sev with jaggery syrup. Turn off flame. Let it cool for 2 minutes.
Take out in a plate.
Coat sev into syrup while it is cooling. Separate the sev. Meanwhile put the leftover jaggery to melt. Prepare the other sev likewise. After 15 min. it will get dried. Now Sweet sev is ready for eating.
Serving :
Make these unique Godi Sev anytime and enjoy it during winters. When completely cool, place in a container. You can eat it for 2 months.
If you like this recipe and have not yet subscribed to my channel please take moment and subscribe to my channel for my upcoming Recipes.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Translation: Marathi
गोडी शेव
परिचय:
गोडी शेव ही भारताची गोड रेसिपी आहे. बेसन आणि गुळापासून बनवलेले हे रेसिपी आहे. या पाककृतीचे महाराष्ट्रीय नाव गोडी शेव आहे. याला हिंदी भाषेत गुड पेरे म्हणून देखील ओळखले जाते. ही रेसिपी आपल्याला भारतात जत्रा आणि खाद्य सणांच्या वेळी खायला मिळते. ही कृती बनविणे खूप सोपे आहे. या पाककृतीसाठी फारच कमी घटकांची आवश्यकता आहे.
साहित्य:
हरभरा पीठ - १ कप
गूळ - 3/4 कप
बेकिंग पावडर - चिमूटभर
खाद्य रंग - 1/4 चमचे
कार्यपद्धती: -
चवीचे पीठ घ्या, त्यात २ चमचे गरम तेल घाला आणि चिमूटभर बेकिंग पावडर घाला. थोड्या भागात पाणी घालून मऊ पीठ बनवा.
आपल्या हातांनी तेलाने तेल लावा आणि मऊ पीठ तयार करा आणि सेट करण्यासाठी 10 मिनिटे बाजूला ठेवा.
कणिक सह शेव्ह्याचे आकार बनवा.
10 मिनिटांनंतर, कणिक सेट केले जाते. दरम्यान, ज्योत चालू करा, शेव तयार करण्यासाठी गॅसवर तेल घाला.
सोनेरी तपकिरी होईपर्यंत फ्लिप आणि तळणे. हे बाहेर काढा. वोकच्या काठावर पळी ठेवा, जेणेकरून अतिरिक्त तेल डब्यात परत जाईल.
त्यात थोडेसे पीठ टाकून तेलाची तपासणी करा. तेल गरम आहे. तळण्याइतपत शिजवावे, जितके ते तंद्रीत बसतात.
एक प्लेट मध्ये sev ठेवा.
ज्योत कमी करा. त्यात फूड कलर घाला आणि थोडावेळ गूळ घाला. ज्योत बंद करा. नीट ढवळून घ्यावे आणि डगला. एका प्लेटमध्ये बाहेर काढा.
गूळ सिरप बनवण्यासाठी पॅनमध्ये १ चमचा तूप घालावे. त्यात एक वाटी चिरलेला गूळ घाला आणि मंद आचेवर वितळवा.
नीट ढवळून घ्यावे आणि थंड होऊ द्या. सेव्ह वेगळे करा. दरम्यान शिल्लक असलेला गूळ वितळवा. इतर सेवही तशी तयार करा.
सेवा देत आहे:
ही अद्वितीय गोडी सेव्ह कधीही तयार करा आणि हिवाळ्यातील आनंद घ्या. पूर्ण थंड झाल्यावर कंटेनरमध्ये ठेवा. आपण ते 2 महिन्यांपर्यंत खाऊ शकता.
Comments